Ko stoji iza ovog projekta?

Dobrotvorno udruženje FUTUREBAG - Torba Za Budućnost je zapoćelo sa humanitarnom djelatnošću kao privatna humanitarna inicijativa u maju 2010. godine, kada su se supružnici Amra i Kemal Smajiċ iz Beča odlučili da samostalno pomognu materijalno i socijalno ugroženoj djeci Bosne i Hercegovine. U međuvremenu je se Smajićima pridružio krug aktivnih istomišljenika. Volonterskim radom svi zajedno pokušavaju privući pažnju i skupiti što više dobrih ljudi, kako bi bili u mogućnosti pomoći što većem broju djece.

FUTUREBAG je od februara 2011. registrovan kao dobrotvorno udruženje u Austrij pod rednim brojem 326518015.

Uvjeti za školovanje u Bosni i Hercegovini su bjedni

Bosna i Hercegovina je i bez globalne finacijske krize bila u katastrofalnom ekonomskom stanju. Sada je se ta situacija još više pogoršala. Pored zabrinjavajuće visokog broja nezaposlenih, broj onih koji su zaposleni ali ne primaju redovnu platu ili nisu osigurani se može samo pretpostaviti.

Najslabije karike u tome svemu su kao i uvjek djeca bez roditelja i djeca onih koji nemaju nikakva primanja, kao ni rodbine koja bi ih mogla financijski potpomoċi. Upravo njima ova iniciativa pokušava pružiti nadu.

Sa donacijom omogućavate da djeca iz loše razvijenih regija BIH sa velikim brojem nezaposlenih dobiju prvu školsku torbu i prateću opremu. Pored te materijalne podrške ugroženoj djeci se tako pruža komad samopouzdanja koje je nephodno kod prvih koraka u novom okruženju škole.

Bend Divanhana iz Sarajeva predstavlja Sevdalinku, tradicijalnu bh. pjesmu. Ovi mladi muzičari se sa puno ljubavi, talenta i entuzijazma posvećuju ovom muzičkom blagu sa svom njegovom ljepotom i svestranostću i pri tome iznose sve emocije sevdaha u novim aranžmanima. Oni na ovaj način utapaju ove divne melodije u fantastičan melanž jazz-a, folk-a, moderne klasične i pop muzike bez gubitka izvorne emotivne jačine ovog žanra. Pored toga Divanhana gaji od samog početka i druge tradicionalne pjesme Balkana. Zukva je naziv već trečeg albuma benda i dovodi ih po drugi put, poslije rasprodanog koncerta 2014. godine u Beč.

DIVANHANA