Divanhana u Beču pred punom dvoranom

U sklopu projekta Wiener Sevdah našeg udruženja sarajevski bend Divanhana u novembru začarao je Bečku publiku svojim premijernim nastupom u ovom gradu. Koncert je bio organizovan u koperaciji sa KSD Zagreb-Beč.

U do zadnjeg mjesta rasprodanoj pozorišnoj dvorani „Längenfeldgasse“ članovi Divanhane su posjetioce odveli na muzičko putovanje kroz Balkan a posebnim akcentom na bh. tradicionalnu urbanu pjesmu Sevdalinku izmamili su ogromnu količinu emocija u publici. Oni koji su na vrjeme uspjeli osigurati svoje ulaznice su uživali u prekrasnim izvedbama pjesama „Grana od bora“, „Kradem ti se u večeri“, „Crven fesić“ i mnogim drugim.

Tražila se karta više

Dvosatni nastup uz nasmijana lica publike i po koju suzu izazvanu emocijama koja je vladala dvoranom proletio je kao tren. Več prije „bisa“ Divanhana je na noge podigla sve prisutne koji su ih dugim i gromoglasnim aplauzuom poslije naklona vratili na binu. Bend je se od Bečke publike oprostio fulminantnom verzijom pjesme „Ajde Jano“ koju je kao i skoro sve ostale publika pjevala zajedno sa Divanhanom.

„Energija koja je nastala tokom koncerta nas je fascinirala. Imali smo do sada mnogo nastupa i teško ih je uspoređivati ali smo svi iz benda suglasni da je ovo bio najemotivniji naš koncert do sada. Jako smo sretni što nas je u Beču dočekao na ovako predivan način ovoliki broj ljudi.“ Bila je izjava vidno dirnutog Nevena Tunjića iz Divanhane.

Leila Čatić je izjavila da joj je „posebno drago da se sva sredstva ovog koncerta koriste za nabavku školske opreme socijalno ugroženim mališanima u Bosni i Hercegovini. Sama ideja ovog udruženja ali i njeno sprovođenje su apsolutno fascinantni i vrijedni svake pohvale. Radosni smo što smo postali dio ovog projekta i na naš način doprinjeli njegovom uspjehu.“

Prikupljena sredstva za 1.100 djevojčica i dječaka

Predsjednik FUTUREBAG-a, Kemal Smajić, je bio preplavljen pohvalama i čestitkama na organizaciji koncerta kako od strane publika tako i od strane samog benda. „Velika nam je čast kada mi kao udruženje u kojem se svi članovi volonterski angažuju i gdje smo svi lajici po pitanju organizacije i sprovođenja ovakvih događaja jer se svi po zanimanju bavimo sasvim drugim stvarima, dobijemo ovaku vrstu reakcije gostiju i muzičara. Trudimo se da sa našim manifestacijama Bosnu i Hercegovinu u Beču predstavimo na najbolji mogući način ali i da pri tome ostvarimo i prvobitni cilj udruženja a to je da pomognemo što većem broju djece u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga smo posebno ponosni da smo uz pomoć naših sponzora i ovaj put uspjeli da sva ostvarena sredstva usmjerimo direktno u humanitarne svrhe. Tako je ovaj koncert osigurao ukupno 1.100 školskih paketa koji se sadržavaju od ergonomskih školskih torbi i pratećeg pribora.“

Dječiji crteži za publiku

UG FUTUREBAG je na ovoj manifestaciji goste dodatno obradovao kroz uručivanje crteža djece iz osnovnih škola Zavidovići i Kovači koji su im pristigli kao znak zahvalnosti. Publika je na ovaj znak pažnje jako emotivno reagovala te su na izlazu iz dvorane mnogi naveli da će crteži dobiti posebno mjesto u njihovim domovima.

Sljedeći humanitarni koncert će se održati 16.5.2015. godine kada će u novoj koncertnoj dvorani Simm City nastupiti Boško Jović Trio i Božo Vrećo sa svojim solom programom. Ulaznice za ovaj koncert se mogi kupiti putem internet-a na stranici www.oeticket.at, na svim prodajnim mjestima Ö-Ticket-a (npr. filijale Erste Banke, Trafike PLUS itd) ili direktno u Planet Outlet Shop-u u Gasometar B bez prodajne provizije. Kao i uvjek sav doprinos ove manifestacije će se koristiti za humanitarne svrhe.

Fotogalerija by Vedran Pilipovic

Bend Divanhana iz Sarajeva predstavlja Sevdalinku, tradicijalnu bh. pjesmu. Ovi mladi muzičari se sa puno ljubavi, talenta i entuzijazma posvećuju ovom muzičkom blagu sa svom njegovom ljepotom i svestranostću i pri tome iznose sve emocije sevdaha u novim aranžmanima. Oni na ovaj način utapaju ove divne melodije u fantastičan melanž jazz-a, folk-a, moderne klasične i pop muzike bez gubitka izvorne emotivne jačine ovog žanra. Pored toga Divanhana gaji od samog početka i druge tradicionalne pjesme Balkana. Zukva je naziv već trečeg albuma benda i dovodi ih po drugi put, poslije rasprodanog koncerta 2014. godine u Beč.

DIVANHANA