Muzej vojne (h)istorije/povijesti (Heeresgeschichtliche Museum, HGM) se priključio FUTUREBAGovoj akciji 30.000 knjiga za djecu u BiH.  Povodom ovogodišnje "Akcijske sedmice protiv ratne upotrebe vojnika djece" se kod upravnog odbora muzeja probudila ideja da iskupljeni novac kod prodaje piča na pratećim manifestacijama doniraju u humanitarne svrhe. Ubrzo je izabran FUTUREBAG i 20.4.2015. je došlo do primopredaje donacije u prostorijama muzeja gdje je direktor ove austrijske institucije Dr. Christian Ortner uručio donaciju u iznosu od 1.172 € FUTUREBAGovoj delegaciji.

Ratovima je mjesto u muzeju

"Ratovima je mjesto u muzeju" je moto ove institucije. FUTUREBAG apsolutno podržava ovu izjavu.

O muzeju: Muzej vojne (h)istorije/povijesti iz Beča je vodeći muzej Austrijske vojske i eksponatima dokumentuje istoriju Austrijske armije. Medju izloženim predmetima su prije svega oružje, oklopi, tenkovi, avioni, uniforma, zastave, umjetničke slike, ordenje, fotografije, moedeli bitki i dokumenti. Muzej se nalazi u državnom vlasništvu i pod direktivom je Ministarstva za odbranu i sport.

Isfinancirana akcija Knjigometar

Kroz uručivanje ove značajne donacije direktora muzeja Dr. M. Christian Ortner je okončana akcija prikupljanja sredstava za nabavku Knjigometara.

U ime udruženja, ali i u ime svih mališana koji će biti obuhvaćeni u ovoj godini, još jednom želimo izraziti duboku zahvalnost muzeju, njegovom direktoru kao i svim uposlenicima ove institucije.

"Bez ovakvih partnera, naše ideje bi bile bezvrijedne i nesprovodljive. Nadamo se da ćemo opravdati ukazano povjerenje i srdačno se zahvaljujemo svima koji su dorpinjeli ovoj akciji. Našu posebnu zahvalnost zaslužuju direktor Dr. Ortner i njegov tim" pri uručivanju je rekao Kemal Smajić, predsjednik UG FUTUREBAG.

www.hgm.at

Selma Dolovac, Amra und Kemal Smajic, HGM-Direktor Dr. Ortner, Admir Kulin (Foto: Manfred Litscher)

Bend Divanhana iz Sarajeva predstavlja Sevdalinku, tradicijalnu bh. pjesmu. Ovi mladi muzičari se sa puno ljubavi, talenta i entuzijazma posvećuju ovom muzičkom blagu sa svom njegovom ljepotom i svestranostću i pri tome iznose sve emocije sevdaha u novim aranžmanima. Oni na ovaj način utapaju ove divne melodije u fantastičan melanž jazz-a, folk-a, moderne klasične i pop muzike bez gubitka izvorne emotivne jačine ovog žanra. Pored toga Divanhana gaji od samog početka i druge tradicionalne pjesme Balkana. Zukva je naziv već trečeg albuma benda i dovodi ih po drugi put, poslije rasprodanog koncerta 2014. godine u Beč.

DIVANHANA