Eine wirklich tolle Meldung zum Ende des Jahres erreicht uns vom Unternehmen EURODIS GmbH.

Das integrierte europaweite Distributionsnetz für Kombifracht mit Schwerpunkt auf dem B2B-Segment hat sich dieses Jahr gegen Weihnachtskarten für Ihre Kunden und Partner entschieden und die dafür vorgesehene Summe an FUTUREBAG gespendet.

Wir danken den Verantwortlichen sowie allen MitarbeiterInnen des Unternehmens für die Spende und das Vertrauen vom ganzen Herzen auch im Namen der bedachten Kinder und wünschen Allen ein gesegnetes Fest und alles Gute im Neuen Jahr.

Muzej vojne (h)istorije/povijesti (Heeresgeschichtliche Museum, HGM) se priključio FUTUREBAGovoj akciji 30.000 knjiga za djecu u BiH.  Povodom ovogodišnje "Akcijske sedmice protiv ratne upotrebe vojnika djece" se kod upravnog odbora muzeja probudila ideja da iskupljeni novac kod prodaje piča na pratećim manifestacijama doniraju u humanitarne svrhe. Ubrzo je izabran FUTUREBAG i 20.4.2015. je došlo do primopredaje donacije u prostorijama muzeja gdje je direktor ove austrijske institucije Dr. Christian Ortner uručio donaciju u iznosu od 1.172 € FUTUREBAGovoj delegaciji.

Kroz uručivanje ove značajne donacije direktora muzeja Dr. M. Christian Ortner je okončana akcija prikupljanja sredstava za nabavku Knjigometara.

Akcija prikupljanja sredstava za nabavku 30.000 knjiga za mališane širom Bosne i Hercegovine. Donacije se prikupljaju kako bi se osigurao Knjigometar (paket od 10 knjiga djećje svjetske literature izdavačke kuće Bosanska Riječ) za svako od 3.000 djece koji će ove godine dobiti školski paket od udruženja FUTUREBAG.

UG FUTUREBAG će prvog dana školske 2015./16. godine po šesti put od 2010. godine ponoviti akciju uručivanja školske opreme socijalno ugroženoj djeci u BiH. Do sada obradovanim preko 10.000 djevojčica i dječaka će se pridružiti još 3.000 mališana koji će u ovoj godini dobiti na poklon ergonomske školske torbe i osnovni pribor.

FUTUREBAG u ovoj godini planira ostvariti dodatni projekat ćiji je cilj da svakom djetetu dodatno bude doniran paket knjiga koji se sastoji od 11 naslova svjetske djećje literature iz obavezne lektire osnovnog obrazovnog programa Bosne i Hercegovine. 

UG „FUTUREBAG – Torba Za Budućnost“ je od osnivanja 2011. godine obezbjedilo školske pakete za ukupno preko 10.000 učenika prvih razreda širom Bosne i Hercegovine. Školski paketi se pri tom uvjek sastoje od ergonomskih školskih torbi i pratećeg pribora.

Ove godine vrijedne pakete od ovog udruženja će dobiti 3.100 dječaka i djevojčica koji u septembru polaze u školu. Škole koje su uključenu u akciju su kao i do sada locirane širom zemlje. Tako će, izmedju ukupno 165 osnovnih i područnih škola, prvačići u Todorovu, Bileći i Odžaku, tako reći sa sve tri čoška BiH,  na isti naćin biti obradovani ovim bogatim poklonima Bečkog udruženja koje čine uglavnom ljudi bh. porijikela ali i izvorni Austrijanci.

Učesnici Trainee Programa Austrijske Pošte (Österreichische Post AG) su se aktivno uključili u ovogodišnju podjelu školskih paketa našeg udruženja.

Budući menadžeri koji tijekom ovog dvogodišnjeg edukativno-radnog programa upoznavaju sve segmente korporacije i s tim stiću neophodno iskustvo za dolazeće obaveze unutar firme, samoinicijativno su se prijavili da posjete Bosnu i Hercegovinu i u sklopu iste pomognu kod podjele školskih paketa UG FUTUREBAG.

Tako će oni, zajedno sa članom FUTUREBAG-a Darkom Markovićem i našim logističnim partnerom, kompanijom 24 vip Logistic Services, 21.8.2014. uručiti školske pakete svim prvačićima iz opštine Vogosća. Tačnije se radi o 347 đaka prvaka iz 5 osnovnih škola.

Daleko unaprjed rasprodani Bečki koncert Dubioze kolektiv u organizaciji udruženja za podršku socijalno ugrožene djece u Bosni i Hercegovini „FUTUREBAG – Torba Za Budučnost“ donjeo je veliku radost na lica 480 sretnih posjetioca koji su sebi na vrijeme osigurali ulaznice. Energetski spektakl koji do sada još nije zapamčen u Austrijskoj prijestolnici oduševio je istom mjerom ljude porijeklom sa Balkana kao i izvorne Austrijance i goste drugih nacija naseljenih u ovom gradu. Radost i zadovoljstvo dodatno je podigla činjenica da će sav doprinos ostvaren na koncertu koristiti direktno i transparentno za nabavku ergonomskih školskih torbi i pribora, te će se sa sredstvima ostvarenim na ovom koncertu obezbjediti školskih paketi za preko 1200 mališana širom BiH.

Bend Divanhana iz Sarajeva predstavlja Sevdalinku, tradicijalnu bh. pjesmu. Ovi mladi muzičari se sa puno ljubavi, talenta i entuzijazma posvećuju ovom muzičkom blagu sa svom njegovom ljepotom i svestranostću i pri tome iznose sve emocije sevdaha u novim aranžmanima. Oni na ovaj način utapaju ove divne melodije u fantastičan melanž jazz-a, folk-a, moderne klasične i pop muzike bez gubitka izvorne emotivne jačine ovog žanra. Pored toga Divanhana gaji od samog početka i druge tradicionalne pjesme Balkana. Zukva je naziv već trečeg albuma benda i dovodi ih po drugi put, poslije rasprodanog koncerta 2014. godine u Beč.

DIVANHANA